Din seria curiozitati: stiati ca Beiusul este cel mai mic municipiu din tara cu 11149 de locuitori, conform datelor Institutului National de Statistica?

In acelasi timp localitatea Mioveni din judetul Arges este cel M mare oras care nu este municipiu si are o populatie de aproape 3 ori mai mare ca Beiusul, adica aproximativ 35801 locuitori. 

Ca o ironie a sortii Comuna Jilava are inregistrati 11919 locuitori, dar nu este oras. 

Cea mai mare comuna din tara este in judetul Dolj, si are de asemenea mai multi locuitori ca Beiusul, adica 12528 dupa aceleasi date ale INS. 

Mai mult decat atat, in prima faza proiectul de lege de transformare a Beiusului in Municipiu a fost respins de Comisia de Buget -Finante, pe doua motive: noi cetatenii nu am fost consultati daca dorim ca Beiusul sa fie municipiu si mai mult decat atat... cineva a mintit cand a zis ca am fi 23000 de locuitori. Asa se fac legile la noi, nu? 

Proiectul de Lege privind declararea ca municipiu a oraşului Beiuş,judeţul Bihor. PL379/2002
În urma dezbaterilor, comisia, cu unanimitate de voturi, a hotărât elaborarea unui aviz de respingere din următoarele considerente: potrivit art. 3 alin. (1) din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului
de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, recerea localităţilor de la un rang la altul se face “prin lege, la propunerea consiliilor ocale, cu consultarea populaţiei prin referendum şi a instituţiilor locale implicate, in condiţiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi şi calitativi minimali prevăzuţi în anexa nr. II, pentru localităţile urbane, şi în anexa nr. IV, entru localităţile rurale”.
În cazul prezentului proiect de lege, nu este îndeplinită cerinţa preliminară eferitoare la consultarea locuitorilor oraşului Beiuş printr-un referendum, organizat in condiţiile stabilite de Legea nr. 3/2000. Menţionăm şi faptul că, din informaţiile prezentate, rezultă că oraşul Beiuş are, aproximativ 23.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că nu este îndeplinita condiţia referitoare la numărul minim de locuitori pe care trebuie să îi aibă un municipiu, şi anume cel puţin 25.000.

Click aici daca doriti sa cititi intregul proces verbal al Comisiei.