Acest articol s-a scris singur, foarte mult din cauza proverbului "prostul nu e prost destul daca nu e fudul si laudaros." Mai exact in ziarul patriotic Beiusul, editat in acelasi stil propagandistic ca in vremea tovarasului N. Ceausescu aparea prin luna februarie un articol "Piata din Beius e pe plus". Don  Ardelean, "patronul pietei"(denumire pe care nu o dau intamplator), se lauda ca pe 2009 plusul a fost de 1.4 miliarde (lei vechi). Se zice pe scurt in respectivul articol ca mare parte din problemele pietei ar fi fost remediate, adica serviciile de apa, canalizare, salubritate.

Atrag atentia stimati cititori ca practic piata a fost gasita "gata facuta". Sefu' pietei nu se poate lauda cu investitii majore. N-a avut nimic de zugravit, asfaltat, sudat, cumparat tomberoane sau alte cele. Ori daca nu investesti nimic normal ca marja de profit poate fi mare.

Don Corleone ne prezinta acolo tot felul de calcule cu scaderea volumului de gunoaie, mari economii la apa, facturi aberante emise de Edilul si dubla taxare pentru gunoaie. O fi asa sau n-o fi este obiectul altei discutii. Edilul este tara in tara si veti mai citi de el cu proxima ocazie.

 

Una din laude este ca piata este ocupata 100%. Acest lucru este la prima vedere laudabil. La a doua vedere problemele stau altfel. Imi permit sa schimb procentul astfel: piata este ocupata 200%. Va recomand sa tineti minte acest procent.

Definitie: NEPOTÍSM s.n. Faptul de a uza de autoritatea sau de influența personală în favoarea rudelor sau a prietenilor; promovare prin protecția rudelor și a prietenilor influenți. – Din fr. népotisme.

Sa urmarim acum evolutia lui Corleone. De ani de zile lucra la controlul sanitar veterinar. Nesperat ajunge sa conduca fraiele PD-L Beius. Odata ajuns aici il intereseaza un singur lucru: sa-si propaseasca familia material si spiritual. Primul care beneficiaza de Nas este viitorul ginere care si ajunge, cu toate ca nu are nimic in comun cu politica, mare consilier local. Urmeaza alegerile care au fost castigate cum stiti de PNL si actualul primar, Adrian Domocos. Ardelean se gandeste la propriul bine si negociaza functia de viceprimar(care daca tot vorbeam de o alianta trebuia sa-i revina partidului al carui presedinte era) contra celei de sef al pietei. Intre noi fie vorba Viceprimar este o  prea intelectuala si nu prea i se potrivea. In plus stia ca la piata sunt multi bani, deci Domocos il unge "Sef al Pietei".

In mod "legal" este angajata si fiica acestuia in cadrul "corpului control comercial" al primariei.

Sa intelegem lucrurile: ca un comerciant sa fie chirias in piata are de incheiat un contract cu primaria, prin seful pietei. Membrii corpului control comercial sunt cei care din partea primariei verifica daca respectivul chirias respecta clauzele contractului. In cazul in care aceste clauze n-ar fi respectate referentul corpului comercial poate dispune REZILIEREA CONTRACTULUI.

Am zis ca piata este ocupata 200% pe buna dreptate. Piata este un talcioc, un focar de infectie: se vinde marfa pe trotuare, pe pod, in parcare, iar in portbagajul masinilor am vazut carne. Unii comercianti blocheaza jumate daca nu mai mult din culoarele de trecere. Marfa atarna de sus, in multe locuri persoanele mai inalte trebuie sa mearga aplecate ca sa nu dea cu capul in scutece, tampoane, umerase sau incaltaminte. Fiecare isi expune marfa de capul lui fara sa tina cont de nici o norma. Si totusi consideram targul beiusean un brand al Beiusului (Ziar Luna Cinstirii pag.4 pe la mijloc).

Daca piata e plina, contractele sunt incheiate pe termen nedeterminat apare evident situatia ca Sefu pietei trebuie mai  si "serveasca" alti potentiali chiriasi. Aici intra in rol "fiica". Sa nu ma intelegeti gresit: orasul Beius este mic, nu odata apare situatia in care copilul este ajutat de parinte si chiar ocupa un loc in institutia in care functioneaza parintele. Aceasta situatie de nepotism ar fi suportabila atata vreme cat nu apare un conflict de interese ca cel prin care domnisoara Corleone-fiica a reziliat contractul unui chirias al pietei cu care domnul Corleone nu se mai intelegea.

Rezultatul va doare pe dumneavoastra stimati concetateni. Chiriasul caruia fiica lui Corleone i-a anulat (permite-ti-mi sa cred ca la ordinele lui taticu) a si dat in judecata primaria si a castigat procesul si poate sa ceara daune primariei, adica dumneavoastra stimati cetateni ai "urbei". Avem de a face cu un abuz si un conflict de interese pe faţă. Mai mult spatiul eliberat abuziv a fost dat imediat altui chirias, tot prin contract. Cum justitia impus repunerea chiriasului vechi in drepturi si noul chirias ar trebui despagubit in cazul in care va trebui sa elibereze spatiul.

Mai sunt si alte abuzuri de care doar am auzit. Se vorbeste ca poti sa nu platesti chiria pe trotuar daca ii dai lui Corleone niste produse. Altii vorbesc ca unii comercianti sunt favorizati in detrimentul altora prin blocarea vadului comercial. Daca voi stiti altele sunteti liberi sa ne informati si pe noi, la comentarii.

V-am spus despre economia la apa cu care se lauda Sefu' Corleone. Cred ca este o rusine sa te lauzi cu economie la apa atata vreme cat exista O SINGURA FANTANA la mii de oameni care tranziteaza piata. Sunt convins ca daca au nevoie pot sa se spele toti pe maini la aceasta singura fantana.

Cred ca Primarul Adrian Domocos ar trebui sa-l destituie pentru proasta administrare si abuz in functie pe Seful Pietei Beius, pe domnul Don Corleone. Nu cred ca Primarul va face acest lucru pentru ca ii este dator pentru avantajele electorale pe care i le-a facut. Din acest motiv amandoi sunt COMPLICI la mizeria din piata si abuz! Pentru faptul ca fiica lui Corleone a savarsit de asemenea un abuz in functie, dovedit de altfel in justitie, ar trebui sa faca parte dintre bugetarii care sa plece din sistem. Doar asa veti moderniza Beiusul si primaria domnule primar Profesor Economist ADRIAN DOMOCOS! Pana una alta Don Corleone isi spala imaginea prin ziare si la National TV Beius, televiziune care este doar a unor Ardeleni, nu-i asa?

Si mai credeati ca Beiusul e un oras linistit...