In anii trecuti s-a derulat in Romania prin Ministerul Mediului programul "Casa verde". Mai multi "politicieni" beiuseni au beneficiat de acest program. Ei au primit sume intre 6000 si 8000 de lei nerambursabili pentru a se incalzi mai bine iarna. Printre ei noroc de 6000 de lei a avut si Prof Ec Nicolae Adrian Domocos, dar si viceprimarul nostru, reprezentat de sotie. Primar sa fii, noroc sa ai, faptele vorbesc.

Scopul acestui Program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:

  • până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
  • până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Pana aici totul laudabil. Municipiul Beius se vrea incalzit cu ajutorul apei geotermale, o principala promisiune a campaniei electorale. Mergand pe sloganul fa ce zice Popa (baga-ti geotermal) si nu fa ce face popa ( popa foloseste surse regenerabile)... am aflat de pe sit-ul ministerului mediului că tiva beiuseni si-au tras incalzire in casa prin metode neconventionale. Mai precis au depus dosare si le-au fost si aprobate. Ce este interesant este ca numerele de inregistrare sunt foarte apropiate. In afara de cazul in care aceastea ar fi fost "rezervate"(programul a inceput exact pe 02.iunie 2011, numerele de inregistrare fiind din aceeasi zi) ne putem gandi ca treaba a mers pe prietenie  avand in vedere succesiunea lor.  

Nominal pe lista dosarelor aprobate, pe sit-ul APM ii gasim pe Domocos Adrian(Primar PNL), Gheorghe Costin(Viceprimar PNL - reprezentat de sotie Costin Adriana), Buie Iosif (Consilier PNL), Sferle Ioan (Consilier PSD - Consilier PNL) si-au tras toti incalzire prin programul Casa Verde. Printre beneficiari apare si fostul sef al pietei Beius, Gigi Mihailovici. Sa fim naivi si sa spunem ca nu le merge bine politicienilor nostri beiuseni? 

Lista 1

 

 {jcomments on}