Coruptie

BREAKING NEWS - BEIUSUL FARA PRIMAR PT 30 DE ZILE !!!

Adrian Domocos va petrece sarbatorile la inchisoare. Ii calca astfel pe urme Ancai Banda.

 

Reproducem integral articolul din eBihoreanul.ro :

Proces lung şi încordat, marţi, la Tribunalul Bihor, unde judecătorul de drepturi şi libertăţi a fost chemat să se pronunţe asupra cererii de arestare formulată de procurorii DNA Oradea pe numele primarului municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, şi pe cel al administratorului Episcopiei greco - catolice Oradea, Mircea Ovidiu Constantin.

 

Reţinuţi, luni, pentru acuzaţii precum luare de mită (Domocoş) şi dare de mită (Constantin) cei doi au fost prezentaţi, marţi, la ora 12.30, în faţa judecătorului. Dezbaterile au început, însă, o oră mai târziu, pentru că avocaţii care urmau să pledeze în favoarea celor doi - Răzvan Doseanu pentru Adrian Domocoş, respectiv Florin Braia pentru administratorul episcopal - au cerut un răgaz pentru studierea probelor strânse de procurori împotriva clienţilor lor.

Ziua cea mai lungă

Procesul s-a derulat în şedinţă secretă şi s-a lungit pe parcursul întregii zile. Timp de mai bine de 7 ore, Domocoş şi Constantin au făcut declaraţii amănunţite despre acuzaţiile care li se aduc. În jurul orei 18.30 a venit rândul pledoariilor celor doi avocaţi, care au solicitat judecătorului să respingă cererea procurorilor DNA şi, în cazul în care s-ar impune totuşi o măsură restrictivă de libertate, să dispună una mai puţin grea, cum ar fi controlul judiciar sau cel mult arestul la domiciliu.

Dezbaterile s-au terminat puţin după ora 20, când judecătorul a intrat în deliberări, stabilind pronunţarea verdictului pentru ora 22. Însă şi această oră a fost amânată, sentinţa fiind pronunţată abia la ora 23.

Astfel, judecătorul a decis că cererea procurorilor DNA Oradea este legală şi întemeiată în cazul lui Domocoş, pe care l-au trimis după gratii pentru 30 de zile, dar au considerat că în cazul administratorului episcopiei, măsura arestului nu se impune. Încheierea de arestare nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Oradea.

Pe parcursul zilei, în faţa Tribunalului, aşteptau rudele, apropiaţii primarului Adrian Domocoş şi ai administratorului Ovidiu Constantin, dar şi reprezentanţi ai Episcopiei greco-catolice.

Salbă de acuzaţii

După cum BIHOREANUL a mai scris, acuzaţiile vizează în principal modul în care, în perioada 2011-2014, primarul ar fi pretins şi primit un imobil din proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societăţii Alge Dom Com SRL Beiuş administrate de mama sa, promiţând în schimb că va susţine interesele bisericii, asigurându-i protecţie, dar şi că o va favoriza "prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar".

De asemenea, DNA a arătat că primarul, "pe lângă faptul că trebuia să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea Episcopiei". Între altele, Domocoş mai e acuzat şi că a favorizat neplata taxelor şi impozitelor din partea Episcopiei, dar şi prin faptul că nu a sancţionat biserica pentru neîngrijirea faţadelor. Edilului i se impută şi că a deţinut o armă neletală şi o cantitate mai mare fără muniţie, găsite în timpul percheziţiilor.

Constantin este acuzat că i-a dat ca mită edilului, prin firma pe care Domocoş o controla, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 30 de ani, pentru o taxă infimă.

"Biserica ar fi trebuit premiată"

Chestionat de BIHOREANUL, avocatul Răzvan Doseanu a declarat marţi seară că în pledoaria sa a ridicat probleme ce vizează legalitatea şi temeinicia solicitării făcute de procurori. "S-a cerut arestarea clientului meu pentru mai multe infracţiuni, însă una, deţinerea ilegală de armă neletală, are pedeapsa sub 5 ani. Or, măsura arestului preventiv se poate dispune numai pentru infracţiuni unde pedeapsa este de 5 ani sau mai mare. Apoi, pentru două infracţiuni reţinute - deţinerea ilegală de muniţie şi armă neletală - ancheta nu este de competenţa DNA", a explicat avocatul.

Doseanu consideră că nici acuzaţia de luare de mită nu se susţine. "Se spune că Domocoş a favorizat biserica prin neîncasarea taxelor şi impozitelor. Dar potrivit dispoziţiilor Codului fiscal, cultele sunt scutite de plata impozitului pe profit şi a inpozitului pe clădire pentru imobilele retrocedate", a spus avocatul, arătând că nici înainte de 2008, anul în care Domocoş a devenit primar, şi nici după, Biserica greco-catolică nu a plătit dări locale. "Din punctul meu de vedere, biserica greco-catolică ar fi trebuit premiată pentru faptul că a dat cu titlu gratuit municipiului Beiuş mai multe imobile aflate în proprietatea acesteia, spre exemplu Liceul Samuil Vulcan, biblioteca, spaţii pentru Universitatea Oradea", a înşirat Doseanu.

De asemenea, avocatul consideră că edilului nu i se poate imputa nici faptul că nu a amendat greco-catolicii pentru neîntreţinerea clădirilor. "Biserica greco-catolică, la fel ca alte culte, nu a fost sancţionată pentru starea faţadelor imobilelor, nici înainte de mandatul lui Domocoş şi nici după. Iar asta s-a întâmplat nu numai în Beiuş ci şi în alte unităţi administrative teritoriale", a mai arătat Doseanu.

Cât despre contractul de închiriere pe care firma patronată de mama edilului l-a avut cu Episcopia greco-catolică, Doseanu spune că suma mică percepută ca şi chirie este explicabilă prin starea deplorabilă în care se afla imobilul, aducând ca şi dovezi o serie de fotografii ale clădirii. "Acel contract a fost negociat şi acceptat de cele două părţi", a spus avocatul.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş: luare de mită, deţinere ilegală de arme şi incompatibilitate

Episcopia Greco-Catolică cere "eliberarea urgentă" a propriului administrator, reţinut de DNA împreună cu primarul de Beiuş

PRIMARUL DOMOCOS - INCHISOARE 24 de ore

Primarul ales al Beiusului, cu aproape 70% din voturi este la parnaie pentru 24 de ore, in arestul DNA Oradea, cu propunere de arestare pe 30 de zile. 

Ce trebuie sa intelegi tu, beiusene care ai "caracter"? ai votat un HOT si o gasca de hoti, garantata de Cornel Popa & restul.

PNL Beius are nevoie de o restructurare serioasa, daca sunt caractere acolo. Adica oameni cu caracter si coloana vertebrala.

Maine Domocos mai are un proces la Bucuresti, probabil ca nu il vor invoi din inchisoare sa se duca si acolo.

Beiusene, esti de tot rasul cu un primar HOT. Ma intreb ce-ti trece acum prin cap ??!?!?! De ce cand ai stiut de atata vreme ca primarul asta te fura, ca toate semnele arata ca e un hot, tu te-ai facut pres in fata lui si n-ai avut caracterul sa-i ceri demisia?!?!?! 

 

15 decembrie 2014
Nr. 1816/VIII/3

COMUNICAT DNA


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciului Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15.12.2014, a inculpaților:

DOMOCOŞ ADRIAN NICOLAE, primar al municipiului Beiuş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:
- luare de mită,
- luare de mită,
- efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită de primar, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
- deţinerea fără drept a unei arme neletale din categoria celor supuse autorizării,
- deţinerea fără drept a muniţiilor.

CONSTANTIN MIRCEA OVIDIU MIHĂILĂ, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2014, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al mun. Beiuş, a pretins și primit de la o persoană din conducerea Bisericii Greco-Catolice Beiuş, un imobil, proprietatea bisericii, cu titlu de concesiune pentru o perioadă de 29 ani, în favoarea societății comerciale SC Alge Dom Com SRL Beiuș.
Pentru acest „serviciu”, inculpatul a promis că va ajuta şi va susţine interesele bisericii greco-catolice pe raza sa de competenţă, în sensul că:
- îi va asigura protecţie şi o va favoriza, prin neîndeplinirea atribuţiilor de primar,
- nu va aplica sancţiuni contravenţionale pentru faţadele deteriorate ale clădirilor proprietatea unităţii de cult, situate pe raza Mun. Beiuş,
- va sprijini biserica greco-catolică să beneficieze în continuare de scutiri de impozite pentru clădirile proprietatea acesteia.
În perioada iunie-august 2014,inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, în calitate de primar al mun. Beiuş, a pretins și primit de la inculpatul Constantin Mircea Ovidiu Mihăilă, administrator al Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, un imobil, proprietatea bisericii, printr-un contract de parteneriat pe o perioadă de 25+5 ani, în favoarea aceleiași societăți comerciale pe care o controla.
De data aceasta, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae, pe lângă faptul că trebuia să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, în sensul arătat mai sus, a promis că va elibera o autorizaţie de funcţionare pentru un magazin de comercializare a peştelui, aflat în proprietatea episcopiei.
În perioada 2011-2014, inculpatul Domocoş Adrian Nicolae a reprezentat în fapt SC Alge Dom Com SRL Beiuș, desfășurând activităţi şi operaţiuni financiare realizate ca acte de comerţ, specifice funcţiei de administrator de fapt al unei societăți comerciale, incompatibilă cu funcţia de primar.
Astfel, acesta a negociat în numele firmei, a încheiat şi semnat contracte, a achiziţionat marfă, a achitat sume de bani aferente, a facturat serviciile prestate şi a retras sume de bani din conturile bancare ale societăţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
La data de 17 septembrie 2014, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuința inculpatului Domocoş Adrian Nicolae, organele de urmărire penală au identificat şi ridicat o arma cu aer comprimat, neletală din categoria celor supuse autorizării, de fabricație chinezească, fără serie de identificare, calibru 4,5 mm, aflată în stare de funcţionare și o cantitate de muniţie, compusă din: 412 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 12, 133 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 20, 25 cartuşe de vânătoare cu alice calibru 16, 8 cartuşe cu glonţ calibru 308Win, 291 proiectile calibru 4,5 mm, toate aflate în stare de funcţionare, deţinute de inculpat fără drept.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic din partea Serviciului Român de Informații - Direcția Județeană de Informații Bihor.

Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați, la data de 16 decembrie 2014, la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

eBihoreanul.ro : Nou dosar PENAL pentru Primarul Nostru

Belele după belele pentru primarul Beiuşului, Adrian Domocoş. Cercetat de DNA sub acuzaţia că a adunat şpăgi prin intermediul propriului ONG şi că a decontat unei firme lucrări neexecutate, edilul a fost luat în vizor acum şi de procurorii Parchetului Beiuş.

De data asta, Domocoş e acuzat că şi-a tras o limuzină Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care a fost pus sub învinuire pentru instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals iar maşina a fost pusă sub sechestru.

Bolid pentru siguranţă


De data asta, Domocoş e acuzat că şi-a tras o limuzină Audi A6 de 16.000 euro din banii Ocolului Codrii Beiuşului, firmă aflată în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care a fost pus sub învinuire pentru instigare la abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals iar maşina a fost pusă sub sechestru.

Citește mai departe: eBihoreanul.ro : Nou dosar PENAL pentru Primarul Nostru

BIHOREL.RO : AVEREA LUI DOMOCOS SUB SECHESTRU ASIGURATOR

 Off, averea mea: DNA a pus sechestru pe toate proprietăţile lui Adrian Domocoş

Supărare cât casele lui de mari pe primarul Beiuşului, Adrian Domocoş. Procurorii DNA l-au anunţat vinerea trecută că i-au aplicat sechestru pe toate proprietăţile, atât pentru paguba care i se impută în dosarul tunului de 2,2 milioane de lei dat oraşului de către firma Top Construct, cât şi pentru a recupera şpăgile pe care edilul le-a încasat sub formă de sponsorizări prin intermediul propriei fundaţii, Asociaţia Fortuna Beiuş, de la mai mulţi investitori care aveau nevoie de autorizaţii din partea Primăriei.

Bihorel v-a mai povestit cum patronul cunoscutei firme Unicarm, Vasile Lucuţ, care şi-a ridicat în centrul Beiuşului ditamai magazinul fără acte, a băgat banii în ONG-ul lui Domocoş care, la rândul său, a băgat paralele în fundaţia propriei case.

Bihorel îi recomandă primarului să-şi păstreze calmul, oricum acolo unde vor să-l trimită procurorii DNA nu are nevoie de avere, că-i asigură statul şi gamelă, şi zeghe, şi tinetă.

Cazul Domocos - Adeverintele medicale

La percheziţiile de la locuinţa primarului de Beiuş, Adrian Domocoş, acuzat de DNA că a luat şpagă prin fundaţia proprie, printre actele găsite de anchetatori s-a numărat şi un teanc serios de adeverinţe medicale ştampilate şi semnate în alb de un doftor local, de genul celor folosite de elevii chiulangii pentru motivarea absenţelor de la şcoală.

Foto Bihon.ro / articol ebihoreanul.ro

OFICIAL - BEIUSUL ARE PRIMAR SPAGAR

Atat www.beius.ro cat si ziare bihorene v-au semnalat de-a lungul timpului "fumul" necurat din jurul Primariei Beius. Indiferent de cine administra Primaria am fost, cat s-a putut, pe pozitii. Iata ca DNA a descoperit si focul si caldura degajata de coruptia din administratia locala. Da, dragi beiuseni lantul se strange incetisor. Avem in mod oficial un primar INVINUIT de fapte grave de coruptie. Vine o demisie de onoare? NE POATE FI RUSINE! 

Citește mai departe: OFICIAL - BEIUSUL ARE PRIMAR SPAGAR

Senzational - DNA la Beius

Update 1 

Primarul liberal al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a declarat, luni, după percheziţiile efectuate de procurorii DNA la domiciliul său şi sediul Primăriei ,că i s-au solicitat actele legate de construcţia supermarketul Unicarm deţinut de milionarul sătmărean Vasile Lucuţ. "Au fost mandate de percheziţie care au privit construirea supermarketului Unicarm. Am pus la dispoziţia procurorilor toate actele cu privire la construcţie, autorizaţii, cereri de demolare, toate actele, chiar şi proces verbal", a spus edilul.

Potrivit lui Domocoş, procurorii DNA au descins şi la locuinţa sa pentru a căuta "contracte de sponsorizare făcute de Lucuţ (patronul Unicarm, n.r.) pentru şcolile din Beiuş, pentru copii şi pentru alte activităţi" dar şi "raporturi contractuale între mine şi Unicarm ori între Unicarm şi mine, ca primar al municipiului Beiuş", explică edilul.

Deşi a fost citat pentru marţi la DNA, pentru a i se aduce la cunoştinţă faptul că are calitatea de învinuit, Domocoş susţine că nu are motive de îngrijorare, iar "lucrurile se vor lămuri".

Citește mai departe: Senzational - DNA la Beius

Antrenorul penal

Sorin Cigan, antrenorul CF Beius, condamnat la trei ani, cu suspendare. 

Intrebat despre aceasta situatie, primarul Domocos a declarat ca aceasta numire s-a facut la cererea sponsorilor echipei.

Spusele primarului sunt completate si de declaratia lui Remus Ganea, „Sunt prieten cu Adi Anca, nu prea îmi convine să încetăm astfel colaborarea, dar trebuie să respect oraşul. Decizia s-a luat pentru că susţinerea echipei de către unii oameni era condiţionată de treaba asta. Din primele discuţii cu noul antrenor, am înţeles că vrea să aducă o serie de jucători consacraţi şi de valoare”, a comentat, pentru cotidianul Crişana, Remus Ganea, preşedintele Bihorului, fost component al UTA-ei la mijlocul deceniului nouă.

 Intelegem un lucru: Primaria Beius accepta colaborari cu persoane ce IMPUN indivizi certati cu legea in functii? Ne-am vandut sufletul diavolului pentru aceasta echipa beiuseana ? 

Citește mai departe: Antrenorul penal

Geotermal, si nu prea, mai mult liberal

In anii trecuti s-a derulat in Romania prin Ministerul Mediului programul "Casa verde". Mai multi "politicieni" beiuseni au beneficiat de acest program. Ei au primit sume intre 6000 si 8000 de lei nerambursabili pentru a se incalzi mai bine iarna. Printre ei noroc de 6000 de lei a avut si Prof Ec Nicolae Adrian Domocos, dar si viceprimarul nostru, reprezentat de sotie. Primar sa fii, noroc sa ai, faptele vorbesc.

Scopul acestui Program este îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră. Prin finanţarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, se încurajează utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabilă, nepoluante. Programul, care se adresează exclusiv persoanelor fizice, constă în acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcţie de tipul instalaţiei, astfel:

  • până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;
  • până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
  • până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Citește mai departe: Geotermal, si nu prea, mai mult liberal

Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi

Sursa: Bihoreanul

Desfăşurare impresionantă de forţe zilele trecute la Beiuş, unde procurorii au descins în locuinţa fostei şefe a Corpului de Control Comercial din Primărie, Rita Burz, şi în casa unui inspector din cadrul Biroului impozite şi Taxe locale, Doru Clop.

Oamenii legii au ridicat acte şi chiar calculatoarele personale ale celor doi, dar nu pentru a proba vreo faptă de corupţie. Motivul era cu totul altul: Burz şi Clop s-au trezit cu dosare penale pentru că s-au folosit de identitatea unor colegi din Primărie, pentru a-l denunţa pe primarul Adrian Domocoş.

Citește mai departe: Funcţionari ai Primăriei Beiuş, anchetaţi